Αρχική
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Τα μαθήματα εξ αποστάσεως του σχολείου μας στο η-Τάξη (eclass)
Επισκεφτείτε τον ιστότοποΤα μαθήματα εξ αποστάσεως του σχολείου μας στο η-Τάξη (eclass)
Επισκεφτείτε τον ιστότοπο
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα οποία συνηθίζεται να ορίζονται ως κάθε χαμόγελο που μπορεί να δημιουργηθεί καθημερινά μέσα από πράξεις αγάπης προς τους άλλους. Έτσι, τα αληθινά Χριστούγεννα μπορούν να βιώνονται καθημερινά.
Μετά από σκέψη και συζήτηση με τη δασκάλα των Γαλλικών, κ. Βάνα Ζωιτοπούλου, γεννήθηκε η ιδέα να επισκεφθούν τον ζεστό και δοτικό χώρο του ΚΕΘΕΑ – ΠΙΛΟΤΟΣ (Γαλλίας – 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, στο ανακαινισμένο πέτρινο κτίριο) και να μοιραστούν με την ομάδα του Κέντρου λίγο χρόνο γεμάτο χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ευχές από καρδιάς. Μετά από επικοινωνία και πρόταση, η ομάδα του Κέντρου αποδέχθηκε την ιδέα με χαρά.
Καθώς η κ. Βάνα Ζωιτοπούλου μοιράζεται τη διδασκαλία της με το γειτονικό 4ο Δημοτικό Σχολείο, αποφασίστηκε η συνεργασία των μαθητών της ΣΤ' τάξης και των δύο σχολείων. Τον μουσικό συντονισμό ανέλαβαν οι δασκάλες μουσικής, κ. Ευθυμία Βραχνιά από το 5ο Δημοτικό και κ. Έφη Παυλάτου από το 4ο Δημοτικό.
Για την καλύτερη προετοιμασία, πραγματοποιήθηκε κοινή πρόβα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου δύο ημέρες πριν από τη δράση. Η συνάντηση κύλησε με εξαιρετική συνεργασία και θετική διάθεση, αποδεικνύοντας πως «χίλιοι καλοί χωρούν παντού».
Την ημέρα της επίσκεψης, 55 παιδιά έφτασαν στον φιλόξενο χώρο του ΚΕΘΕΑ, όπου τραγούδησαν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στα ελληνικά και στα γαλλικά με χαρούμενη διάθεση. Στη συνέχεια, ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου με τα αγγελάκια των ευχών, που είχαν φτιάξει νωρίτερα με τη δασκάλα εικαστικών, κ. Κωνσταντίνα Δανατζή, στόλισαν ένα ξεχωριστό δέντρο και ένα ιδιαίτερο καράβι, κατασκευασμένα από θαλασσόξυλα.
Ακολούθησε ακόμη μια μουσική παρουσίαση, καθώς εκείνη τη στιγμή κατέφθασαν οι άνθρωποι που εργάζονται στις δομές προστασίας ψυχικής υγείας της περιοχής. Η συνάντηση αυτή γέμισε συγκίνηση και αληθινή χαρά.
Πριν την αποχώρηση, στον χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης, τα παιδιά και οι συνοδοί τους κεράστηκαν και συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν με την πρώτη ευκαιρία για να μοιραστούν περισσότερες όμορφες και σημαντικές στιγμές.
Η ομάδα του ΚΕΘΕΑ – ΠΙΛΟΤΟΣ ευχαριστήθηκε για την επίσκεψη και ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο της με αφοσίωση και δύναμη!
Διαβάστε περισσότερα: Τραγουδάμε χριστουγεννιάτικα (και ελληνογαλλικά) στο ΚΕΘΕΑ!
Η πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως
Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου.
Οι μαθητές/τριες της Δ΄τάξης με πολλά χαμόγελα τίμησαν αυτή την
ημέρα στέλνοντας το μήνυμα:
Κάνε μια πράξη καλοσύνης!
Κάνε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει!
• Οι μαθητές/μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί τους επισκέφτηκαν το «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», όπου περιηγήθηκαν στο πάρκο, στην Εθνική βιβλιοθήκη και στην έκθεση ζωγραφικής των έργων της πρώτης Ελληνίδας σκηνογράφου και ζωγράφου Μαριλένας Αραβαντινού.
• Στη συνέχεια μπήκαν στη Βουλή των Ελλήνων στις 2:30 μ.μ., κάθισαν στα έδρανα της κεντρικής αίθουσας σαν μικροί βουλευτές κι ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και για τη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Έπειτα επισκέφτηκαν την αίθουσα ιστορικών αντικειμένων της Βουλής , όπου εκτίθενται τεκμήρια των επαναστατικών συνελεύσεων , του πρώτου Συντάγματος της πατρίδας μας , καθώς και πίνακες μεγάλων ζωγράφων που απεικόνισαν στιγμές της επανάστασης και της απελευθέρωσης του λαού μας. Στην Βουλή ήρθε και καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές η Υφυπουργός Παιδείας και βουλεύτρια Μαγνησίας κ. Ζέτα Μακρή.
• Μετά την έξοδο από το κοινοβούλιο οι μαθητές παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
• Έπειτα οι μαθητές μετέβησαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ξεναγήθηκαν και θαύμασαν συγκεκριμένα εκθέματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, τα οποία και θα συναντήσουν στην περαιτέρω μορφωτική τους πορεία μέσα από τα σχολικά βιβλία.
Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη της Στ΄ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου στην Αθήνα
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας οξύνει στο έπακρο την πολιτισμική επίγνωση και μας δίνει την δυνατότητα να α αντιληφθούμε την έννοια της διαφορετικότητας. Γλώσσα σημαίνει πολιτισμός και όχι μόνο λέξεις. Με αυτή την σκέψη και προσπαθώντας να ενεργοποιήσουμε όλες τις αισθήσεις των μικρών μας μαθητών δοκιμάσαμε τσάι και φάγαμε σαντουιτς μαρμελάδας, όπως συνηθίζουν οι Άγγλοι και όπως έδειξε ο Paddington , στην συνάντησή του με την τότε βασίλισσα της Βρετανίας.
Ισμήνη Σκοπελίτη
Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας
Διαβάστε περισσότερα: Μια γεύση από τον κόσμο του Paddington
Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, o βασιλιάς Κάρολος ο 9ος, το άλλαξε αυτό και Πρωτοχρονιά θεωρούταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Οι μαθητές στο μάθημα των Γαλλικών έφτιαξαν τα δικά τους poissons d’Avril και σήμερα γιόρτασαν την Πρωταπριλιά κρεμώντας τα στην πλάτη των συμμαθητών και …των δασκάλων τους σύμφωνα με το γαλλικό έθιμο!
Την Δευτέρα 11 Μαρτίου οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, με την καθηγήτριά τους των Γαλλικών την κ. Βάνα Ζωιτοπούλου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιδαγωγικό εργαστήριο απαγγελίας κειμένων (atelier pédagogique de lecture à voix haute) κατά τις πρώτες ώρες του σχολικού προγράμματος που υλοποιήθηκε από τον Eric Cénat ηθοποιό, σκηνοθέτη και Διευθυντή του Théâtre de l’Imprévu. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων για το Παρίσι 2024. Έγινε ανάγνωση γαλλικών ποιημάτων, που αφορούσαν τον αθλητισμό. Ο κ. Cénat δουλεύοντας με τους μαθητές, βοήθησε να αποδώσουν τα ποιήματα, που είχαν ετοιμάσει στο μάθημα των γαλλικών, με τρόπο απλό και θεατρικό μεταφέροντας το νόημα και τα συναισθήματα στο κοινό τους. Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία με την εκφραστική ανάγνωση/απαγγελία κειμένων, ως παιδαγωγικό εργαλείο για την διευκόλυνση της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την παρουσίαση του Cénat. Απήγγειλαν, δραματοποίησαν, διασκέδασαν και ζήτησαν αυτόγραφα.
Ευχαριστούμε θερμά για τις εμπειρίες, εξαιρετικά πολύτιμες για τα παιδιά, τη Συντονίστρια της Γαλλικής Γλώσσας κ. Χάιδω Νάτση, τον Eric Cénat, την εκπρόσωπο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Danaé Ioakimidis, τη Διεύθυνση του Σχολείου , την συνάδελφο της γαλλικής γλώσσας κ. Άρτεμη Κουτσούκου και τη συνάδελφο της Φυσικής Αγωγής κ. Μαρία Σταθαράκου.
Διαβάστε περισσότερα: Η Γαλλόφωνη φλόγα έφτασε στο Βόλο! και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο!